Mleko z miodem – niezawodny sposób na przeziębienie

Mleko z miodem to specyfik znany każdemu z nas. Stosowany przy przeziębieniach oraz w okresie zimowym nie tylko poprawia naszą odporność, ale także dobrze smakuje.

Co ważne, taką miksturę spożywać można nie tylko w przypadku przeziębiania, ale także zapobiegawczo, w celu wzmocnienia odporności.Właściwości mleka z miodem można dodatkowo wzbogacać, dodając do mieszanki inne składniki.

Poleca się tutaj szczególnie dodać roztarty ząbek czosnku – chociaż należy przyznać, że zepsuje on nieco walory smakowe samego mleka, to jednak znacznie wzmocni działanie napoju.Mleko z miodem należy spożywać ciepłe, ma ono wówczas właściwości rozgrzewające.

www.das-ryby.com.pl

Pomoże przy zapaleniu gardła i uśmierzy towarzyszący chorobie ból. Napój wzbogacony dodatkiem czosnku będzie miał natomiast działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Warto jest zatem taką mieszankę spożywać regularnie, w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę, czyli w sezonie jesienno-zimowym.